Vinisva - Huis van de Gezond-Verstand-Burger

Doe mee!

n = n + 1 ...

Bouw mee aan een nieuwe toekomst! Deel je verbeelding met gelijkgestemden en de rest van de wereld. Lees ook even mijn oproep om mee te doen en meld je aan als medebewoner van het Huis van de GezondVerstandBurger.

Aanvulling oktober 2018: Word ook Wakker Mens!

  Download
en lees een proefexemplaar van 
De Derde Verlichting

De Actieve Burger

Op Vinisva bouwen we aan dossiers, maar hoe kunnen we daadwerkelijk in actie komen om de Nieuwe Verlichting dichterbij te brengen? In de categorie De Actieve Burger worden alle mogelijke manieren gepresenteerd om uw stem te laten gelden: petities, burgerinitiatieven, bijeenkomsten, demonstraties, etc.

In actie komen? Ja, natuurlijk! Maar liever niet op de ouderwetse manier. Dat heeft geen effect in de politiek en werkt averechts bij een groot deel van de burgers of bij mij soms zelfs op de lachspieren. Ludiek is leuk, maar echt niet meer van deze tijd. Een serieuze aanpak is a. gebaat bij dossierkennis, feiten en cijfers en b. bij de opzet van praktische projecten, zoals een coöperatie.

Hoe vervelend en afstandelijk het ook moge klinken, het is dé (enige) weg buiten staatsgreep, oorlog of ander apocalyptische scenario's om tot een Nieuwe Verlichting te komen zonder van derden afhankelijk te zijn. En het werkt écht! Niet zonder de krachten te bundelen uiteraard. Vandaar de Vinisva gedachte, waarbij mijn vertrekpunt mede door u kan worden gedeeld en uitgebouwd.


In actie komen? Ja natuurlijk! Zoals gezegd, dossiers, feiten en cijfers zijn van groot belang. Daarnaast is het oprichten van coöperaties een adequate manier om zaken heel praktisch te organiseren. Er is echter nog een 3e zéér belangrijk aspect dat de actieve burger kenmerkt. Hij/zij is politiek bewust, want uiteindelijk wordt er over bijna alles beslist in Den Haag.

Moet de regering de salarissen in het publieke domein maximaliseren? Moeten banken worden opgesplitst? Mag zorg en/of onderwijs niet worden uitgekleed? Moet de privatisering of marktwerking stoppen of worden teruggedraaid? Wilt u het Nederlandse belastingparadijs sluiten? Wilt u alleen nog maar duurzame energie? Wilt u goedkopere benzine? Wilt u wiet legaliseren aan de achterdeur? Moet er een vet- en suikertax komen? Gaat Nederland/Europa mee in TTIP? Accepteren we genetisch gemanipuleerd voedsel? Willen we een kabelmonopolist of niet? Enzovoorts, enzovoorts. Ik zou zeggen, stel uzelf eens wat vragen.

Dit alles wijst maar in één richting. Vandaar:

Een ongevraagd stemadvies

Hoe actief u als burger ook al bent of wilt zijn, uw stemgedrag is altijd ACTIEPUNT NR. 1!

  • Leuk of niet, maar u bént politiek!
  • Doe moeite! Het loont de moeite!
  • Geen stem? Dan ook niet praten!
  • Stem principieel, niet financieel!

Open your mind!

  • Denk eens op lange termijn: wat minder aan uzelf en meer aan uw kinderen of de volgende generaties.
  • De wereld is een 'global village' . Hecht niet alleen aan uw directe omgeving, maar ook aan uw medemens op afstand.

Tenslotte: geschiedenis is wel degelijk van belang. En zeker in politiek! Niet (selectief) vergeten. Oorzaak en gevolg analyseren, en wie daarvoor verantwoordelijk waren/zijn. Heden en toekomst zijn geschiedenis in wording. Zo zijn VVD, PvdA en D66 volledig verantwoordelijk voor de situatie van nu. Zij hebben vanaf de jaren negentig met Paars de toon gezet voor het huidige neolibaralisme. Wist u dat niet, interesseert u dat niet en/of gaat u niet stemmen? Dan hoort u hoogstwaarschijnlijk bij de slachtoffers van deze ramp van onmetelijke omvang. Weet echter dat de vele mensen die dit WEL weten heel bewust deze partijen aan de macht houden.

Titel Publicatiedatum Auteur
WakkerMens! 05 oktober 2018 Geschreven door Hans Geurts
TTIP, welke partijen zijn vóór en wat kun je nog doen 24 juli 2015 Geschreven door Hans Geurts
Petitie tegen afgraving van de zeebodem 19 juli 2015 Geschreven door Hans Geurts
De coöperatie 15 juli 2015 Geschreven door Hans Geurts
Een vereniging oprichten 15 juli 2015 Geschreven door Hans Geurts
Petitie 'Voedselverspilling' 09 juli 2015 Geschreven door Hans Geurts
Actieve burgers op zoek naar de Nieuwe Verlichting 05 juli 2015 Geschreven door Hans Geurts
Avaaz - Sta solidair met Griekenland 03 juli 2015 Geschreven door Hans Geurts