Vinisva - Huis van het gezonde verstand

Doe mee! Interesse?

n = n + 1 ...

Lees De Derde Verlichting en bouw mee aan een nieuwe toekomst! Deel je verbeelding met gelijkgestemden en de rest van de wereld.

 

 

Interesse in een actuele PDF
versie van het manuscript?


De Derde Verlichting

Stuur een mail met motivatie
naar redactie@vinisva.nl 

 

V6.2 Proefdruk/proeflezing - Februari 2022

Actueel onderhanden manuscript V7.54 - Mei 2022


Typisch gevolg van neoliberaal beleid en individualistisch denken. Je kunt het toepassen op zo'n beetje elk issue. Waar is de collectieve gedachte gebleven? Er wordt alleen nog maar vanuit de eigen situatie geredeneerd. Hieronder een mooi voorbeeld.

CBS: Meerderheid wil dat rokers en drinkers meebetalen aan hulp

De meerderheid van de Nederlanders vindt dat jongeren die te veel drinken de ziekenhuisrekening (deels) zelf zouden moeten betalen. Ook de kosten van hulp bij het stoppen met roken zouden helemaal of gedeeltelijk voor eigen rekening moeten zijn. Dit blijkt uit onderzoek van CBS.

Minder solidair met rokers en comazuipers

Acht op de tien volwassenen vinden dat rokers de kosten van hulp bij het stoppen met roken deels of helemaal zelf moeten betalen. Een zelfde aandeel is van mening dat de kosten van ziekenhuisbehandeling van jongeren bij overmatig alcoholgebruik ten minste gedeeltelijk voor eigen rekening zouden moeten zijn. Daarentegen vindt de meerderheid dat mensen niet zelf hoeven te betalen voor psychische hulp bij een depressie of het overlijden van een dierbare. Over een eigen bijdrage bij andere zorgkosten, zoals een dieetadvies, ivf of een rollator zijn de meningen wat meer verdeeld.

0102030405060708090100

Hulp bij depressie:

 

 

Volledig vergoeden: 80%

Mening over eigen bijdrage, 2014

Helemaal zelf betalen
Gedeeltelijk zelf betalen
Volledig vergoeden
Ziekenhuisbehandeling na overmatig alcoholgebruikHulp bij stoppen met rokenDieetadviesIVF-behandelingenRollatorTotale bodyscanSecond opinionHulp bij verliesHulp bij depressie
%

Niet rokers: hulp bij het stoppen met roken zelf betalen

De mening over een eigen bijdrage wordt gekleurd door de eigen situatie. Zo vinden dagelijkse rokers twee keer zo vaak als niet-rokers dat hulp bij stoppen met roken volledig vergoed moet worden (34 en 17 procent). In lijn hiermee zijn mensen die aangeven dat hun gezondheid slecht is, vaker van mening dat een totale bodyscan en een second opinion volledig vergoed moeten worden dan mensen die hun gezondheid als goed ervaren. Een uitzondering vormt de mening over de rollator: 65-plussers vinden vaker dan 18- tot 25-jarigen dat hier een eigen bijdrage voor gevraagd moet worden.

0102030405060708090100
Niet-rokers:
 
 
Gedeeltelijk zelf betalen: 38%
Mening over eigen bijdrage voor hulp bij stoppen met roken, 2014
Helemaal zelf betalen
Gedeeltelijk zelf betalen
Volledig vergoeden
Dagelijkse rokersNiet-dagelijkse rokersNiet-rokers
%
 

Bron: CBS

 

Author: Hans Geurts

Hans is publicist en oprichter van Vinisva, op social media te volgen onder @vinisva. Tevens is hij muzikaal actief als indie artist, songwriter en producer in Gashunters en Twoomusic. Zie Contact voor o.a. telefoon en mailadres.


Submenu

Historie