Vinisva - Huis van het gezonde verstand

Doe mee! Interesse?

n = n + 1 ...

Lees De Derde Verlichting en bouw mee aan een nieuwe toekomst! Deel je verbeelding met gelijkgestemden en de rest van de wereld.

 

 

Interesse in een actuele PDF
versie van het manuscript?


De Derde Verlichting

Stuur een mail met motivatie
naar redactie@vinisva.nl 

 

V6.2 Proefdruk/proeflezing - Februari 2022

Actueel onderhanden manuscript V7.54 - Mei 2022


Waarschijnlijk, als je de ellende van de laatste 25 jaar bij elkaar optelt en analyseert, zijn neo-liberale economen de ware terroristen van dit tijdsgewricht. Ik durf te stellen dat deze hogepriesters van het kapitalisme bij elk conflict een significante rol spelen. Voor hen is de markt een synoniem voor de wereld. Maatschappij en mensheid teruggebracht tot een speelveld van vraag en aanbod. Ze worden overigens altijd ingezet en misbruikt door mensen met (honger naar) macht. Divide et impera.

Er zijn mensen die durven te beweren dat economie een (exacte) wetenschap is. Dat is pertinente onzin! Het is als astrologie, dat vaak wordt verward met astronomie. Het één is duimzuigen, kristallen bol turen en kaarten draaien, het ander is een wetenschappelijke studie van het heelal. Ik snap het wel. Sinds computers en data flinke statistieken en voorspellingen kunnen ophoesten en econometrie daarbij bijna vanzelfsprekend als term zijn plaats heeft gekregen krijgt economie een meer wetenschappelijk gezicht.

Niks is echter meer verraderlijk! Het dagelijks nieuws wordt beheerst door fouten in economische voorspellingen en de gevolgen daarvan. Een ongepaste dosis optimisme ligt daarbij, niet ongebruikelijk, aan ten grondslag. Het is jammer en vervelend dat de geschiedenis altijd moet uitwijzen dat verkeerde keuzes zijn gemaakt. Visie en beleid zijn gebaseerd op en verblind door geldelijke waarden en normen, de menselijke maat is verloren gegaan in de afgelopen decennia.

Of het nou gaat om Nederland (bezuinigen of juist investeren), Europa (Griekenland, vluchtelingen) of de wereld (IS, Syrië, Irak, Brazilië, China, etc. etc.), het is steeds hetzelfde liedje. Het draait allemaal om geld en macht, hét speelveld van economie. Doelen en uitkomsten zijn in principe altijd korte termijn gebonden. Slachtoffers zijn talrijk, in alle soorten en maten. Corruptie is er in alle lagen en landen, telkens terug te voeren op slechts één ding: pecunia. Winnaars bevinden zich telkens weer in een zeer selecte groep van mensen, ingefluisterd en bijgestaan door economen die hun professie verkwanselen aan de kapitalistische natte droom.

Én juristen natuurlijk! Samen met economen vormen zij de dampkring van de financiële wereld, want daar draait het uiteindelijk toch om, nietwaar? Elke gebeurtenis wordt in geld uitgedrukt, in winst of verlies. Zo mogelijk wordt met juridische middelen elke mogelijke geldbron uitgeknepen. Het aan TTIP gekoppelde ISDS is wellicht het summum op dit gebied. Vrouwe Justitia knijpt, hoewel blind, het ene oog meer dicht dan het andere. De verhoudingen tussen de 1 en 99%  - u mag zelf andere percentages invullen, maar de balans zal nooit 50-50 worden - zijn aardig uit het lood geslagen.

We moeten ons druk maken over IS en andere islamitische of communistische dreigingen. Althans, dat is wat men ons wil laten geloven. De ware duivel is de mammon en alle mensen die hem vereren. En je kunt nou niet zeggen dat machthebbers, economen en juristen niks met geld hebben ... Voor een Nieuwe Verlichting zal het nodig zijn dat deze tempel weer eens wordt leeggeranseld. Door wie en wanneer? Ik zou het niet weten, maar gesterkt door de geschiedenis én actuele ontwikkelingen wereldwijd ben ik ervan overtuigd dat het niet al te lang meer op zich zal laten wachten.

 

Author: Hans Geurts

Hans is publicist en oprichter van Vinisva, op social media te volgen onder @vinisva. Tevens is hij muzikaal actief als indie artist, songwriter en producer in Gashunters en Twoomusic. Zie Contact voor o.a. telefoon en mailadres.


Submenu

Historie