Vinisva - Huis van het gezonde verstand

Doe mee! Interesse?

n = n + 1 ...

Lees De Derde Verlichting en bouw mee aan een nieuwe toekomst! Deel je verbeelding met gelijkgestemden en de rest van de wereld.

 

 

Interesse in een actuele PDF
versie van het manuscript?


De Derde Verlichting

Stuur een mail met motivatie
naar redactie@vinisva.nl 

 

V6.2 Proefdruk/proeflezing - Februari 2022

Actueel onderhanden manuscript V7.54 - Mei 2022


Tot de Atlantische neoliberale revolutie, waarin Nederland maar al te graag werd meegezogen (...), was Duitsland onze belangrijkste bondgenoot én richtpunt. Dat had zo moeten blijven en dat moet zeker ook weer zo worden. Wij zijn veel meer met dat land verbonden dan velen in (met name het westen van) Nederland willen toegeven. Hoewel nogal eens anders geïnterpreteerd over de eeuwen leeft in beide landen ongeveer de helft onder de protestantse invloed van Luther en Calvijn. 'Immerhin' gaat meer dan 60% van onze export die kant op. En dan nog geen Duits kunnen (willen!) spreken? Kom op, Nederland! Doe een beetje je best voordat de grote buur ons bij het vuilnis zet, na decennia te zijn verguisd terwijl de zakken werden gevuld.

Aangezien ik voor een OBi-Unie pleit (lees De Derde Verlichting en zie dit en dit artikel), die begint met een samenwerking tussen Duitsland en Nederland, is het ook zeer raadzaam - zeker aan politiek Den Haag! - om 's wat meer aandacht en vooral respect te hebben voor ontwikkelingen in de Bondsrepubliek Duitsland met haar 16 deelstaten.

Bijvoorbeeld voor de Duitse Bondsdag-verkiezingen van 2017. Een overzicht van standpunten ten aanzien van het basisinkomen (Grundeinkommen) bij Duitse politieke partijen is te vinden in dit artikel:

Bald ist es so weit. Am 24. September haben wir die Möglichkeit, unsere Stimme für die Bundestagswahl abzugeben. Doch wie stehen eigentlich die Parteien in Deutschland zu einem Grundeinkommen? Wir haben die Wahlprogramme für euch gecheckt.

Seit der letzten Bundestagswahl hat sich mit Blick auf das Thema Grundeinkommen (BGE) viel getan: Wir haben mit über 100 Gewinner*innen und ihren Geschichten die deutsche Debatte aufgemischt, in der Schweiz wurde darüber abgestimmt, in Finnland ist ein Experiment im Gange und nun will selbst die Landesregierung in Schleswig-Holstein nachziehen. Das ist auch an den Parteien nicht spurlos vorbeigegangen. Inzwischen rühmen sich die meisten von ihnen mit eigenen Arbeitskreisen zum Thema Grundeinkommen. Auch an parteipolitischen Konzepten und Veranstaltungen zu diesem Thema fehlt es nicht.

Doch welche Parteien meinen es jetzt schon ernst und haben Grundeinkommen in ihr Wahlprogramm aufgenommen?

Buiten een algemeen beter gevoel over de interesse en aaandacht voor het basisinkomen, is het politiek gezien ook in Duitsland erg magertjes allemaal. En grotendeels vergelijkbaar met Nederland. De gevestigde orde voelt geen behoefte en noodzaak en loopt voorop in de non-interresse. De linkse oppositie is net zo stuurloos als hier. Ter extra duiding heb ik tussen haakjes meteen maar even de meest gelijkende Nederlandse equivalenten gezet.

 • De gevestigde orde
  • CDU en CSU (= CDA, landelijk resp. Beieren) zegt keihard nee tegen OBi. 
  • De SPD (= PvdA) doet alsof, waarschijnlijk om electorale redenen. Iets wat ook wel herkenbaar is in Nederland.
 • De (linkse) oppositie
  • Bündnis 90/Die Grünen (= GroenLinks) en Die Linke (= SP) stellen zich neutraal op of wil maximaal experimenteren.
 • De rest
  • Uitgesproken vóór zijn Bündnis Grundeinkommen (= BIP), Piratenpartei (= Piraten Partij), Tierschutzpartei (= PvdD), SGP (= Sozialistische Gleichheitspartei, vgl. PSP), Bergpartei (= Überpartei, anarchistische kunstenaars groep in Berlijn ), DiB (= Demokratie in Bewegung, vgl. D66), du (= die Unabhängigen für Liechtenstein), Menschliche Welt en Die Humanisten ( (=  op humanistische basis) en de V-Partei³ (= Partei für Veränderung, Vegetarier und Vegane).
  • Uitgesproken tegen zijn AFD (=PVV), FDP (= VVD), NPD (= CentrumPartij), Freie Wähler (= 'niet gebonden'), ÖDP (= soort GroenLinks afsplitsing), BP (= Bayern Partei, alleen in en voor de staat Beieren), PDV (= Partei der Vernunft, een libertarische club), BÜSo (= Bürgerrechtsbewegung Solidarität, een soort turbo PvdA), ADD (= Allianz Deutscher Demokraten, vooral voor immigranten) en de DKP (= Communistische Partij).
Uitslagen Duitse Bondsdagverkiezingen 2017
 
 
Mijn conclusie
De actuele coalitie (CDU/CSU + SPD) verliest flink terrein
AFD en liberalen treken de Bondsdag binnen
Links blijft gelijk, dus AFD vist uit rechtse vijver
De vele overige, kleine  partijen maken geen schijn van kans
Door de hoge kiesdrempel van 5% blijft de Bondsdagbezetting beperkt tot 6 partijen
 
Mijn coalitie-voorspelling
AFD gaat in oppositie, ook al omdat niemand met deze partij zal willen regeren
Eerst zal geprobeerd worden om CDU/CSU te koppelen aan FDP en Grüne (Jamaika).
want SPD wil niet meteen weer in een 'groko'-coalitie. Echter, Jamiaka zal vanwege te grote
verschillen blijken niet haalbaar te zijn, waarna de SPD toch maar weer met CDU/CSU in zee gaat.
Waarschijnlijk is dit het resultaat van een vooropgezet plan van beide partijen ...
 
LPF taferelen
De AFD zal de komende jaren uit elkaar vallen in meerdere secties.
Frauke Petry nam meteen al afscheid en met een eigen mandaat (zij wel!) gaat zij
in de Bondsdag proberen AFD-zetels te werven voor een nieuwe partij.
 
 

Geboeid geraakt? Meer weten?

Tenslotte nog dit. De oplettende lezer zal wellicht enkele zaken zijn opgevallen:

 • Er zijn geen confessionele partijen ter rechter zijde van het CDU te bespeuren. In het toch behoorlijk gelovige Duitsland bestaat geen alternatief zoals bij ons de ChristenUnie of SGP. Ik zou zeggen: gelukkig maar! In De Derde Verlichting doe ik er alles aan om religie en poltitiek volledig gescheiden te houden en soms zelfs te verbieden.
 • De VVD zwaait al decennia lang mee de scepter in Nederland en behoort tot de grote 3, terwijl Duitse liberalen niet of nauwelijks zijn te vinden of slechter georganiseerd, getuige de grootte en de rol van de FDP aldaar. Met 4.8% haalde de partij van de liberalen in 2013 niet eens de kiesdrempel van 5%. Helaas blijft dat hier waarschijnlijk nog wel even niet meer dan een natte droom ...
 • De partij die alternatieven voorstelt (AFD) is dus niet voor het beste alternatief: het basisinkomen.
Author: Hans Geurts

Hans is publicist en oprichter van Vinisva, op social media te volgen onder @vinisva. Tevens is hij muzikaal actief als indie artist, songwriter en producer in Gashunters en Twoomusic. Zie Contact voor o.a. telefoon en mailadres.


Submenu

Historie