Vinisva - Huis van het gezonde verstand

Doe mee! Interesse?

n = n + 1 ...

Lees De Derde Verlichting en bouw mee aan een nieuwe toekomst! Deel je verbeelding met gelijkgestemden en de rest van de wereld.

 

 

Interesse in een actuele PDF
versie van het manuscript?


De Derde Verlichting

Stuur een mail met motivatie
naar redactie@vinisva.nl 

 

V6.2 Proefdruk/proeflezing - Februari 2022

Actueel onderhanden manuscript V7.54 - Mei 2022


Er is tijd en plaats voor een nieuwe staatsbank of coöperatieve bank. Ik heb zelfs al een naam: De Nieuwe Bank.

Nu er geen Postbank meer is en de Rabobank zijn roots gaat verlaten (zie dit artikel) wordt het weer 's tijd om een fatsoenlijke nutsbank in de markt te zetten. Dat zouden we kunnen overlaten aan de overheid (staatsbank) of beter: we volgen het voorbeeld van de boeren die ooit zelf een leenbank opzetten.

Mijn voorliefde voor coöperaties steek ik niet onder stoelen of banken. De burger betaalt, de burger bepaalt! We moeten de economische piramide of simpelweg vraag en aanbod omdraaien. Burgers moeten het heft in eigen hand nemen en 'hard to get' worden voor zowel werkgevers als bedrijven of personen die van alles willen slijten of willen. Een bedrijf dat zijn omzet in cirkelzagen ziet dalen omdat er een corporate variant is en niet iedereen meer zo'n ding bij de LIDL koopt, zal  zijn beleid moeten bijstellen. Grote conglomeraten als Ziggo of Pensioenfonds ABP krijgen een grotere speler tegenover zich, al dan niet juridisch bijgestaan. Voorbeelden zijn vanzelfsprekend inwisselbaar voor triljoenen andere producten en diensten. Zie ook mijn Dossier Basisinkomen.

Is het nou zo moeilijk om geld in bewaring te nemen van inleggende burgers zonder allerlei vervelende diensten te willen aanbieden? Enkele goedgebouwde bewakers bij een goed beveiligde kluis of alles onder één grote matras in het midden van het land? Ik wil maar zeggen: zeker in deze tijden hoeft de infrastructuur waarschijnlijk niet onoverzichtelijk te zijn. En al helemaal geen snelle Erasmus of Nijenrode jongens of meisjes achter de balie of op bezoek. Het kan echt wel een stuk simpeler.

Ook Triodos en ASN houden zich bezig met investeren en beleggen. Weliswaar in duurzame sectoren, maar toch. Nee, met de huidige rentestand levert spaargeld niks op. Hoeft in principe ook niet. Als het maar niet minder wordt of kwijtraakt, ingeval van een oude sok met een gat of zoals nu regelmatig aan de orde is bij bankomvallingen! Voor wie toch wil speculeren kan met een surplus van het eigen vermogen terecht bij de croupiers van vele instellingen en bedrijven.

Mooi toch? Opgeruimd staat netjes. Met het spaargeld kan niks gebeuren en de gokkers en neoliberalen onder ons hebben hun "IRL Monopoly" of een passende variant op Russisch roulette.

Author: Hans Geurts

Hans is publicist en oprichter van Vinisva, op social media te volgen onder @vinisva. Tevens is hij muzikaal actief als indie artist, songwriter en producer in Gashunters en Twoomusic. Zie Contact voor o.a. telefoon en mailadres.


Submenu

Historie