Vinisva - Huis van de Gezond-Verstand-Burger

Doe mee!

n = n + 1 ...

Bouw mee aan een nieuwe toekomst! Deel je verbeelding met gelijkgestemden en de rest van de wereld. Lees ook even mijn oproep om mee te doen en meld je aan als medebewoner van het Huis van de GezondVerstandBurger.

Aanvulling oktober 2018: Word ook Wakker Mens!

  Download
en lees een proefexemplaar van 
De Derde Verlichting

Evenement

Titel:
Dag van de Verlichting
Datum:
do, 31. oktober 2019
Categorie:
Viering

Omschrijving

31 oktober 2017 ... 500 jaar na Luther's 95 Stellingen en het begin van de Reformatie.

De behoefte aan radicale verandering groeit met de dag. Kijk om je heen en zie wat er (wereldwijd) allemaal aan het gebeuren is. Ondanks de vele ongelijkheid en onvoorstelbare toestanden alsmede een aantal volstrekt ontoerekeningsvatbare wereldleiders (VS, Turkije, Brazilië, Rusland, Filipijnen, Venezuela, etc. etc.) lijkt het tij toch te gaan keren. Je moet er moeite voor doen, maar er is toch van alles aan de hand.

Mensen weten alleen niet welke richting het uit zou moeten gaan. Huidige politici zijn verre van visionairs en wegwijzers. CEO's en aandeelhouders zitten in een hoekje continu de knopen te tellen. De meeste media zijn al lang van het journalistieke paadje geraakt. Nee, we zullen het zelf moeten doen. Wij, burgers van dit land, van dit continent, van deze wereld. Velen hebben echter wel een zetje alsmede een zinnige motivatie nodig om het heft in handen te nemen.

Laten we beginnen met een makkelijke aftrap. De datum 31 oktober wordt wat mij betreft de jaarlijkse 'Dag van de Verlichting' (hashtag #dagvdv). De keuze van deze dag mag duidelijk zijnLuther's 95 Stellingen zijn op die dag in 2017 dus exact 500 jaar geleden gepubliceerd. Niet via de deur van de kerk in Wittenberg, maar gewoon, via het internet van toen: de boekdrukkunst.

Ondanks deze keuze is de Dag van de Verlichting allesbehalve een reli-dag, want voorop staat bij de Vinisva benadering van Verlichting een behoorlijk profane invulling en op termijn de totstandkoming van een leidend Humanistisch Grondvest.


Met De Derde Verlichting probeer ik wat licht te brengen in het toekomstduister en mensen te prikkelen om na te denken over (soms zeer rigoureuze) alternatieven. In alle bescheidenheid en zonder maffe pretenties presenteer ik een Vinisva variant op Luther's revolutionaire actie. Het onderhanden werk bestaat eigenlijk uit 2 boeken, t.w. de sociaaleconomische #doctrine zelf én een genummerde samenvatting. De laatste is vergelijkbaar met Luthers idee en kun je met enige fantasie dus ook de 'Vinisva Stellingen' noemen.

De Derde Verlichting is in ZIP-formaat als proefexemplaar te downloaden.

Export ICS