Vinisva - Huis van het gezonde verstand

Doe mee! Interesse?

n = n + 1 ...

Lees De Derde Verlichting en bouw mee aan een nieuwe toekomst! Deel je verbeelding met gelijkgestemden en de rest van de wereld.

 

 

Interesse in een actuele PDF
versie van het manuscript?


De Derde Verlichting

Stuur een mail met motivatie
naar redactie@vinisva.nl 

De Derde Verlichting

Na een eerste inventarisatie met betrekking tot het onvoorwaardelijk basisinkomen werd in april 2016 tijdens de 8e aflevering van Café De Verbeelding een eerste aanzet gepresenteerd om tot een uitgebreide Vinisva Doctrine te komen, waarin het pad naar een enorme omwenteling in maatschappij, politiek en economie wordt beschreven. Inmiddels heeft dit geresulteerd in een boek dat onder de naam "De Derde Verlichting" naar verwachting in 2022 zal worden gepubliceerd. Momenteel loopt een periode van proeflezing en is een vroeg proefexemplaar beschikbaar op de Vinisva website.

De Derde Verlichting

 

 

V7.4 Proefdruk - Februari 2022

 • Hoe lang is de term 'arbeid' eigenlijk nog geldig?
 • Hoe brengen we de huidige inkomens- en vooral vermogensongelijkheid terug tot normale proporties?
 • Welke religieuze, staatsrechtelijke en politieke keuzes maken we?
 • Is er een einde aan economische groei?
 • Worden banken opgesplitst en komt er een depositobank?
 • Wat doen we met geld, vermogen en aandelen? 
 • Brengt een basisinkomen meer welzijn?
 • Welk rol speelt geluksbeleving in het maatschappelijk leven?
 • Hoe richten we de deeleconomie in?
 • Komt er een belastingherziening met een rechtvaardige verdeling van lasten?
 • Wanneer en hoe voeren we het onvoorwaardelijk basisinkomen in?
 • Wat verwachten we van onze toekomst als mensheid?
 • Wat doet de technologische vooruitgang met ons?
 • Hoe organiseren we ons, van lokaal tot wereldwijd?
 • Wie moet de baas zijn over onze infrastructuur?
 • Koesteren we onze biotoop met de meeste zorg?
 • Gaan we een OBi-Unie oprichten?
 • et cetera

Door dit soort vragen te stellen, antwoorden proberen te formuleren en erover te discussiëren met anderen kan een ieder flink bijdragen aan een voorspoedige Derde Verlichting. Vele offers moeten worden gebracht en voor sommigen zal verandering gepaard gaan met pijn. Helaas voor hen, fijn voor de meeste anderen ... Een andere zekerheid is dat we het gezamenlijk zullen moeten doen.

Alle verbeelding van alle mensen bundelen, dát is de core gedachte achter Vinisva. Ga ik het zelf nog meemaken? Ik ben bang van niet, maar een begin moet worden gemaakt. Het is een generatie-overkoepelende activiteit, gebouwd op het idee van holisme en centennial denken. ‘Alles hangt met alles samen’.

De Derde Verlichting is een sociaal-economisch-technologisch-filosofisch-politiek manifest. Een uitgebreid pamflet of zelfs doctrine zo u wilt. Het is in elk geval een brede bundeling van bestaande en nieuwe ideeën om te komen tot een nieuwe maatschappelijke orde. Op humanistische grondslag en respect voor eerdere vormen van Verlichting. De Derde Verlichting is het ultieme voer voor denkers, praters én doeners en leent zich daarnaast uitstekend voor politieke ideevorming!

Hans Geurts
April 2016


Update 08-02-2022

Inmiddels zijn we toe aan onderhanden versie V7.5!  Er is al heel wat gewijzigd t.o.v. de proefdruk van december 2021.Zowel inhoudelijk als qua vormgeving. Zo zijno.a. ook lettertype en regelafstand vergroot. Proeflezing is alleen beschikbaar in de vorm van een digitale PDF. Stuur een kort berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u ontvangt de PDF (meestal per omgaande) in uw mailbox :)

Update 01-12-2021

De septemberversie is verder geactualiseerd en opgewaardeerd met nogal wat wijzigingen. Met de huidige V6.2 is een periode van proeflezing is aangebroken. Zowel papieren exemplaren als digitale versies (PDF, eBook en online op deze website) zijn beschikbaar voor een ieder die de grenzen wil verkennen van de eigen breinkronkels over hoe het verder moet met deze wereld. Zie ook DDVFAQeen aparte webstek voor de ontwikkeling van het concept.

Update 01-09-2021

6 jaar na de start (...) is De Derde Verlichting weer onderhanden genomen. Na enige actualisering en flink wat redactiewerk werd in augustus een proefexemplaar gedrukt:

                    

In december 2021 wordt een aantal exemplaren in proefdruk, in eigen beheer uitgevoerd. Hierna start een uitgebreide ronde proeflezingen in een gecontroleerd circuit, hetgeen uiteindelijk tot een officiële introductie moet leiden, welke momenteel gepland staat voor augustus 2022. 

Update 05-07-2020

Helaas nog immer niet toegekomen aan een definitieve versie van De Derde Verlichting. Er is wel een kleine update beschikbaar. Download HIER.

Update 18-09-2017

Er is een compleet en uitgebreid proefexemplaar beschikbaar van De Derde Verlichting.

Update 14-08-2017

Zowel het manifest zelf, De Derde Verlichting, als de De Derde Verlichting - in stappen (de puntsgewijze samenvatting) zijn in een vergevorderd stadium terechtgekomen. Momenteel worden de laatste nuances aangebracht en is een zoektocht naar de meest geschikte weg naar publicatie gaande.

Update 05-11-2016

Er steekt heel wat tijd en energie in het verzamelen van informatie en het bouwen aan documentatie. Copyright is sowieso van kracht op alle informatie op deze website (zie disclaimer), maar daarenboven wil ik toch wel graag weten of en door wie mijn breinkronkels ter kennis worden genomen. Downloads zijn voortaan gesplitst in beperkte, vrij beschikbare documenten en uitgebreide versies voor geregistreerde gebruikers, of via een verzoek per mail. Doe mee of neem contact op bij interesse.


Prequels/sequels voor De Derde Verlichting

Ter voorbereiding op mijn boek De Derde Verlichting of ter naslag zijn de boeken van Yuval Noah Harari een regelrechte aanrader! Vooral zijn verhandelingen over de menselijke evolutie zijn erg interessant: Sapiens: A Brief History of Humanity (2014; Een kleine geschiedenis van de mensheid, 2017). Ook Age of Anger (Tijd van Woede) is een zeer interessant boek over het hoe en waarom van de chaos in de wereld, geschreven door Pankaj Mishra. 

Beide uitgaven wil ik in alle onbescheidenheid bestempelen als perfecte prequels of sequels op mijn manifest. Harari beschrijft in zeer toegankelijke taal de menselijke evolutie en waar Mishra de angst en chaos van de huidige wereld duidt, probeer ik als obideoloog de toekomst ná het heden in te vullen: herinrichting van de maatschappij (mede) op basis van het basisinkomen (OBi) is de sleutel tot de oplossing voor de meeste, zo niet álle problemen.

Sapiens: A Brief History of Humanity
Age Of Anger

Subcategorieën

De Derde Verlichting - Online
Aantal artikelen:
5
DDV Proefdruk - Deel 1
Aantal artikelen:
4