Vinisva - Huis van de Gezond-Verstand-Burger

Doe mee!

n = n + 1 ...

Bouw mee aan een nieuwe toekomst! Deel je verbeelding met gelijkgestemden en de rest van de wereld. Lees ook even mijn oproep om mee te doen en meld je aan als medebewoner van het Huis van de GezondVerstandBurger.

Aanvulling oktober 2018: Word ook Wakker Mens!

  Download
en lees een proefexemplaar van 
De Derde Verlichting
(c) 2015-2016 Vinisva / Hans Geurts - De inhoud van de aangeboden downloads mag zonder voorafgaande toestemming NIET worden gekopieerd of gebruikt voor eigen doeleinden. Zie ook de disclaimer
Alle downloads
Aantal downloads: 1
Bestanden:

Maatschappelijke vernieuwing in de praktijk!

Het document betreft een sociaaleconomische verkenning c.q. een beschrijving van mijn visie op de ontwikkeling van de maatschappij, van om de hoek tot de andere kant van de wereld.

Het begon allemaal in 2015, tijdens mijn eerste expedities met betrekking tot het basisinkomen en bijbehorende stappen in maatschappelijke vernieuwing. In mijn onderhanden boek De Derde Verlichting wordt een aantal grote lijnen uitgezet om tot een herindeling van de wereld om ons heen te komen

Om de hoek

Terwijl ik bezig was/ben met het boek ontstonden echter allerlei praktische ideeën om het niet te beperken tot problematiek van Nederland, Europa of de wereld, maar ook in de eigen directe omgeving een begin te maken. Ik kan me druk maken over metaproblemen, maar ik woon en leef in de Helmondse wijk Rijpelberg, waar ook het nodige aan maatschappelijke vernieuwing zeer welkom zou zijn. Als ‘groene dorp van Helmond’, zoals ‘de Rijpel’ zichzelf ook graag afficheert, mogen we eigenlijk niet klagen over de woonomgeving. De gemeente Helmond had in de jaren ’70 een behoorlijke groene visie toen de wijk werd opgetrokken in wat vroeger een bebost gebied was. Veel groen en paden bleven gespaard en bepalen het huidige beeld van de inmiddels dus 40-jarige wijk.

Rijpelberg is in de loop der jaren verdwenen uit de focus van de Gemeente Helmond. Beter gezegd: opeenvolgende colleges en coalities van politieke partijen hadden meer oog voor de ontwikkeling van nieuwe wijken (Dierdonk, Brandevoort en vanaf nu zeer waarschijnlijk Brainport Smart District) dan het stimuleren van bestaande delen van de gemeente. Zo hebben ook in Rijpelberg de ontwikkelingen bijna stil gestaan en is er in de ogen van sommigen (velen?) een ‘probleem’ ontstaan. Onder andere door de uitverkoop van sociale huurwoningen, de vestiging van een groot contingent buitenlandse werknemers (veelal uit Polen), een niet bijdetijds wijkcentrum en een afbrokkelend verenigingsleven heeft de wijk in de afgelopen 20 jaar een gezicht gekregen waarin vele bewoners zich niet meer willen herkennen. Onvrede (van veiligheid en gemeentelijk vestigingsbeleid tot hondenpoep) krijgt op willekeurige bijeenkomsten vrij snel de overhand, vooral omdat veel te weinig perspectief wordt geboden.

Zoals in de meeste wijken, dorpen en andere samenlevingsvormen zijn er best een aantal zaken voor verbetering vatbaar of nieuwe initiatieven welkom om onderlinge cohesie en leefbaarheid te vergroten. Uiteraard dragen ook de wijkbewoners verantwoordelijkheid voor de situatie, maar de gemeente kan een belangrijke rol spelen bij het omkeren van allerlei negatieve processen. Gezamenlijk kan worden gewerkt aan een toekomstbestendige wijk Helmond-Rijpelberg. Mijn ideeën willen daaraan bijdragen.

Information
Aangemaakt 2018-10-05
Gewijzigd
Versie: 1.3
Grootte
Systeem